nedjelja, 10. travnja 2016.

Čoko Dulce de leche torta

Kako obožavam kakao biskvite , čokoladu te karamel ...sve fine i slatke divote.Pretragom interneta došla sam do ove neodoljive torte orginalni recept .
Prilagodila sam mjere za okruglu tortu promjera 28 cm ,te povećala mjere za kreme.
Dalje sve čisti užitak.

Čoko Dulce De Leche Torta

Čoko dulce de leche torta

 

Biskvitno tijesto  X 3


  • 65 g kakaa
  • 150 g glatko brašno
  • 200 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 125 ml mlijeka 
  • 1 žličica limunovog soka
  • 125 ml tople vode
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica arome vanilije

 Čoko krema

  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 53 g gustina
  • 1,5 žličica arome vanilije
  • 300 g tamne čokolade
  • 450 ml vrhnja za šlag
  • 10 g želatine u prahu( 2 žlice hladne vode) 

Dulce krama

  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1 žličica arome vanilija
  • 20 g maslaca
  • 50 ml vode
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 300 ml vrhnja za šlag


  1. Ugrijte pećnicu na 180°C. Kalup za tortu promjera 28cm namastite pa dno obložite papirom za pečenje. Namastite i papir za pečenje.
  2. U velikoj posudi pomiješajte kakao, brašno. Dodajte šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Pomoću ručnog miksera na najmanjoj brzini ili pjenjačom u suhe sastojke redom umiješajte jaja, mlijeko, sok limuna , vodu, ulje i vaniliju. Zatim miksajte još 2 minute da se sve dobro sjedini.
  3. Pecite jedan po jedan biskvit u kalupu 28 cm. oko 30 minuta.Nemojte ga prepeći jer će postati suh i mrvičast (testirajte čačkalicom).
  4. Pečene biskvite ohladite na sobnu temperaturu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak do slaganja torte.
  5. Ohlađenim biskvitima najprije poravnajte vrhove (narasti će u sredini za vrijeme pečenja).
Čoko krema
  1. Mlijeko zavrijte u dubokoj posudi sa vanilijom.
  2. Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro pomiješajte pa u to ulijte polovicu kipućeg mlijeka, stalno miješajući pjenjačom kako se žumanjce ne bi skuhali od vrućine. Zatim sve to zajedno vratite u ostatak mlijeka u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne postignete gustoću hladnog pudinga.
  3. Skinite s vatre pa dodajte sitno sjeckanu čokoladu i sve dobro promiješajte dok se čoolada ne otopi. Pokrijte odmah s prozirnom folijom tako da folija dodiruje kremu i ohladite.
  4. Hladnu kremu izmiksajte da ne bude grudica. Vrhnje za šlag zasebno izmiksajte (možete dodati i 1 šlag fix) pa dodajte u čokoladnu kremu i sve još jednom zajedno izmiksajte dok se ne ujedini. Ohladite još malo prije korištenja.
Dulce krema
  1. Mlijeko stavite u duboku zdjelu sa šećerom, vanilijom, vodom i maslacem. Kuhajte dok ne zavrije a zatim malo smanjite vatru i kuhajte još oko 2,5 sata uz povremeno miješanje. Mlijeko će se reducirati i postati gusto i karamelasto te promijeniti boju u svjetlo smeđu. Pred kraj kuhanja miješajte češće kako vam ne bi karame zagorio. Gotov je kada malu količinu izvadite na hladni tanjurić i karamel se brzo stisne.
  2. Skinite s vatre i ostavite da odstoji 10 min. U međuvremenu želatinu stavite u zdjelicu, prelijte s 2 žlice hladne vode i pustite da nabubri. Nabubrenu želatinu umiješajte u karamel i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Vrhnje za šlag izmiksajte. Karamel ako treba također izmiksajte pa unutra dodajte tučeno vrhnje i sve još jednom zajedno izmiksajte.
Slaganje
  1. Na tanjur stavte prvu koru i premažite je s otprilike 1/2 čokoladne kreme. Zatim ide drugi biskvit i 1/2 dulce de leche kreme. Pa još jednom tako. Na vrh stavite biskvit koji je bio donji kod pečenja, tako da mu je ta ravna površina prema gore. Cijelu tortu stavite malo u hladnjak da se stisne.
  2. Zatim tortu premažite tanki slojem čokoladne kreme da biste obuzdali mrvice. Opet hlađenje pa premazivanje deljim slojem čokolade kreme i ukrašavanje po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar