utorak, 9. veljače 2016.

Palačinke

Svjetski je dan Palačinki!!!

Tako jednostavan brz i fin desert.

Palačinke u mome domu peku se otkad znam za se.Svaka domaćica,  svaka baka, mama , ima svoj najbolji
recept.Pa tako i ja barem tako kaže stručni žiri a to su moje dvoje djece koji pomno ocjenjuju ama baš svaki moj uradak iz kuhinje.

Palačinke zauzimaju posebno mjesto jer su to ipak Palačinke koje pečem barem dva puta tjedno i to hrpetinu od 1.5 l smjese.

Kod nas se palačinke nikada ne bacaju!!

Ako i ostane koja za sutra , malo se gurne u mikrovalnu na 15- ak sekundi i  bude ko' friška .

Nekada ih filujem sa sirom pa još zapečem u pećnici(to su moje omiljene) a to su već gospodske koje se jedu s vilicom i nožem.

Pravim ih još sa blitvom a to su onda Blitvočinke one spadaju u takozvane "zdrave" palačinke.
Ljeti pravim male palčinke sa naribanom bundevom(slane).

Najčešće se samo namažu sa čokoladnim namazom ili domaćim pekmezom od šljiva a često i otopljenom čokoladom za kuhanje  posipanu s mljevenim orasima preklopljenu u trokut.

Palačinke


 Sastojci:


  • 1 l mlijeka 2.8 mm
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g brašna T 550 glatko
  • 100 ml tekućeg jogurta 2.8 mm 
  • 100 ml hladne vode
  • 1 jaje

Priprema:

U posudu za miksanje staviti jaje sa soli i malo promiješati.Dodati mlijeko i ostale sastojke. Sve lagano miksati oko 5 minuta.
Ugrijati tavu za palčinke sa par kapi ulja i sipati šefljom smjesu za palačinke i peći jednu po jednu.Svakih 30-ak sekundi okretati palačinku da se ispeče s obje strane.


Blitvočinke

Sastojci :


  • 500 ml mlijeka
  • 250 g brašna
  • 150 g skuhane i fino sjeckane i ocjeđene blitve
  •  sol po ukusu
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • vode po potrebi

Priprema :

U posudu za miksanje staviti jaje sa soli i malo promiješati.Dodati mlijeko i ostale sastojke osim blitve. Sve lagano miksati oko 5 minuta.Umiješati ručno blitvu.Ako želite peći male palčinke ostavite smjesu gušćom(nemojte dodavati vodu ili dodajte još brašna).
Ugrijati tavu za palčinke sa par kapi ulja i sipati šefljom smjesu za palačinke i peći jednu po jednu.Svakih 30-ak sekundi okretati palačinku da se ispeče s obje strane.

Nadjev od sira:

 Sastojci :

  • 500 g svježeg posnog sira
  • 2 žlice milerama
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera 
  • 200 g milerama
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

Pećnicu uključiti na 180 stupnjeva celzijusevih.
Pripremiti vatrostalni ili keramički pekač koji premažite s malo margarina.
U posudi malo umutiti jaje vilicom dodati ostale sastojke i dobro izraditi u finu pjenastu masu.
Puniti palačinke!
Na palačinku stavljati jednu puncatu žlicu nadjeva i zarolati.postupak ponavljati dok imate nadjeva.
Od milerama i mlijeka napraviti emulziju za premazivanje.
Sve palačinke slagati u pripremljeni pekač i odozgo premazati emulzijom milerama.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva C i peći 30- ak minuta.

 

Palačinke s tikvicama(bundevom) 

Sastojci:


  • 500 ml mlijeka
  • 250 g brašna
  • 150 g oguljene ,naribane , posoljene i ocjeđene tikvice(bundeve) / 1 manja zelena tikvica
  •  sol po ukusu
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • vode po potrebi

 Priprema:

Tikvicu oguliti prepoloviti i žlicom izdubiti  i očistiti sredinu sa špicama .Polovice tikvice naribati i posoliti.Ostaviti sa strane, kad pusti vodu rukama ižmikati.

U posudu za miksanje staviti jaje sa soli i malo promiješati.Dodati mlijeko i ostale sastojke osim tikvica.
 Sve lagano miksati oko 5 minuta.
Umiješati ručno tikvice.
Ako želite peći male palčinke ostavite smjesu gušćom(nemojte dodavati vodu ili dodajte još brašna).
Pecite po jednu malu ili pola velike šeflje.
Ugrijati tavu za palčinke sa par kapi ulja i sipati šefljom smjesu za palačinke i peći jednu po jednu.Svakih 30-ak sekundi okretati palačinku da se ispeče s obje strane.



Palačinke s tikvicama(bundevom)

Blitvočinke





Nema komentara:

Objavi komentar