petak, 1. siječnja 2016.

Palčići

Zanimljivi keksići, jednostavna priprema, jedan keksić jedan zalogajčić.
Keksi se rade od prhkog tijesta u koji se dodaje kakao i orasi pa su tamne kakao boje.
Da bi se stavio nadjev u keks potrebno je oblikovati malu kuglicu od 10 grama i palcem ruke pritisnuti sredinu kuglice i tako načiniti udubinu za nadjev/fil.
Za nadjev sam odabrala domaći karamel koji se vrlo jednostavno priprema.
Od jednog recepta izađe oko 30-ak keksića tako da slobodno odmah sve poduplate barem sam ja morala tako.
Ove godine sam ih pripremala za Božić kao jedan od suhih kolačića koji mogu ako potraju duže stajati.

AnitaCakeZacake Palčići

Palčići


Sastojci: Šalica = 250 ml

  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice kakaa
  • prstohvat soli
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 60 g šećera
  • 60 g muskovado tamnog šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 bjelanjak
  • 1 žlica arome vanilije
  • 2 žlice mlijeka
  • 150 g sjeckanih oraha
  • sol za posipanje

Za karamel:


  • 3 šalice punomasnog mlijeka 
  • 1 šalica šećera
  • 1 žličica arome vanilije

Prvo se bacite na pripremu karamela što je malo dugotrajniji postupak.
Priprema karamela:
U  duboku tavu promjera 28 cm (moja je s keramičkim premazom)sipajte šećer,aromu vanilije i mlijeko. Stavite na jaku vatru da se šećer otopi u mlijeku i proključa, smanjte vatru i ostavite da se lagano kuha uz povremeno miješanje.Postupak traje 1 do 2 sata.Kad je karamel gotov to ćete primjetiti po lijepoj karamel boji i kad provučete kuhaču po posudi a ona ostavi trag..Sipajte ga u staklenu čistu posudu i ostavite otvorenog da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

Priprema tijesta za keksiće Palčiće:


U duboku zdjelu stavi suhe sastojke:brašno,kakao,sol.
Odvoji žumanjak od bjelanjka.Bjelanjak stavi u frižider za poslije.
U posudi za miksanje izradi pjenasto maslac sa šećerom i muskovado šećerom, miksaj oko 2 minute dodaj žumanjak,aromu vanilije i mlijeko sve poveži.Mikser prebaci u najnižu brzinu i postepeno u dva ,tri navrata sipaj suhu smjesu brašna.
Kad se smjesa povezala, tijesto izvadi na pobrašnjenu radnu površinu ,oblikuj loptu tijesta i zamotaj u prozirnu foliju.Stavi u frižider na oko 45 minuta.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva.
Izvadite bjelanjke iz frižidera, pjenjačom lagano istucite tek da se zapjene(treba ostati tekuće).
Pripremiti zdjelu sa sjeckanim orasima.
Izvaditi tijesto iz frižidera i na radnoj površini oblikovati valjak  promjera 4-5 cm i sjeći komadiće težine 10 grama(veličine lješnjaka) i oblikovati između dlanova kuglicu spustiti ju u bjelanjke brzo izvaditi malo otresti i ubaciti u orahe da se dobro priljepi i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje.Tako nastaviti sa ostalim tijestom do zadnje kuglice.Svaku kuglicu palcem ruke pritisni po sredini da napraviš udubinu .
Palčiće peci na 180 stupnjeva 10-12 minuta.
Nakon pečenja sredina palčića će se malo izdignuti  pa dodatno treba  još  malo pritisnuti palcem kako bi udubljenje bilo dovoljno za ispunu karamela.
Palčiće treba potpuno ohladiti i zatim puniti tekućim hladnim karamelom.Na karamel sipati po zrnce soli.
Dodatno se može svaki palčić u tankom mlazu prešpricati čokoladom.I poslužite se.Kad se karamel stegne keksići se mogu spremiti u limenu kutiju na hladnom mjestu.


AnitaCakeZaCake Božićni kolačići





Nema komentara:

Objavi komentar