ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

Malo cimeta

Cimet je moj omiljeni začin.
Volim ga zbog njegovog aromatičnog mirisa i okusa.
Koristim ga svakodnevno odmah ujutro u svojoj zobenoj kaši koju jedem svakoga dana.
Inače cimet je vrlo zdrava namirnica i relativno pristupačna.

Cejlonski i kineski cimet

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.





Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.

 Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).


Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), 
koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum)
 porijeklom iz Burme.
On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.


 

Ljekovita svojstva cimeta


U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje.

Potvrđeno je da cimet...
  1. pomaže kod upala i infekcija
  2. suzbija širenje leukemije i limfoma
  3. ublažava probavne smetnje
  4. regulira količinu šećera u krvi
  5. pomaže u mršavljenju
  6. ublažava reumatske bolove
  7. poboljšava aktivnost mozga
  8. smanjuje količinu lošeg kolesterola
  9. uklanja gljivične infekcije
  10. ublažava menstrualne tegobe

Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.

Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima.

Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg kolesterola.

Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.

Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove.

Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.

Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans.

Dodajte ga hrani, a on će svojim djelovanjem spriječiti njezino kvarenje i stvaranje bakterija.

Cimet se često koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.

Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost mozga.

Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta.



Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici kave.

Napitak podijelite u dva dijela: prvi dio popijte ujutro natašte, pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje.


Rezultat ćete primijetiti već nakon dva tjedna.


Kako koristiti cimet


Cimet na našem tržištu dostupan je u obliku praha ili štapića. Možete ga dodavati kolačima, voćnim salatama, umacima, napitcima i kompotima.

 Ovako ja koristim cimet:

Zobena kaša

 


Sastojci za dvije osobe:

  • 400 ml vode
  • 200 ml svježeg mlijeka 2.8 % mm (alternativa bademovo mlijeko)
  • 10 žlica zobenih pahuljica(može pola mekanih pola tvrdih)
  • 1 žlica grožđica
  • 1 žličica mljevenih sjemenki lana
  • 1 žličica chia sjemenki
  • zrnce soli

Sve sastojke zajedno pomiješati u loncu za kuhanje.Staviti na laganu vatru povremeno promiješati.
Kad proključa stalno miješati oko 2-3 minute do kremaste teksture.
Isipati kašu u dvije keramičke zdjelice i pokriti tanjurićima za kavu.
Otklopiti zdjelice posipati s žličicom cejlonskog cimeta (imate ga u DM-u) i žličicom đumbira u prahu te nasjeckati manju jabuku ili neko drugo sezonsko voće po želji.
Dobar tek.







Nema komentara:

Objavi komentar