utorak, 19. siječnja 2016.

Krofne

Dobro znana slastica zimskih dana i neizostavna u vrijeme poklada-fašnika!!!
Da ne pišem litanije evo recepta





Sastojci

  • 600 g glatkog brašna T550
  • 400 g oštrog brašna T400
  • 4 kom jaja
  • 150 ml kiselog vrhnja 22 % mm
  • 100 ml ulja
  • 4 žlice na vrh šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 svježa kvasca
  • 500 ml mlakog mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • marmelada,čokolada
  • malo šećera u prahu
  • 2 l ulja(masti) za prženje  

Priprema:

  1. U 500 ml mlakog mlijeka izmrvi kvasac i dodaj žlicu šećera i žlicu brašna.
    Odvoji žutanjke od bjelanjaka.

  2. Izmješaj i prosij brašna u veću posudu za mješenje tijesta.U brašno dodaj sol,šećer ,kvasac ,žutanjke,rum,kiselo vrhnje ,ulje i zamijesi mekano tijesto.Mijesti treba oko 10-15 min.Pokriti tijesto sa suhom krpom i ostaviti 20 min da se diže.

  3. Bjelanjke istuci u čvrst šlag i lagano ga umijesi u tijesto.Tijesto ostavi 10 min da se pokriveno podiže(na toplom mjestu).

  4. Tijesto istresi na pobrašnjenu dasku(radnu površinu).Modlicom za krofne isjeci krugove.Isječene krofne ostavi da se podižu pokrivene s krpom oko 15 min.

  5. U zagrijano ulje(npr.količina ulja za fritezu)stavljaj krofne,jednu po jednu na stranu koja je bila na radnoj površini i poklopi poklopcem oko 2 min.otklopi kkreni krofnu na drugu stranu i peci dok ne poprimi zlaćanu boju.

  6. Na ovaj način se dobiva famozni bijeli prsten na krofni.

  7. Pečene krofne vaditi na tacnu obloženu papirom za upijanje masnoće.

      

Posluživanje

 Puniti špricom sa marmeladom ili čokoladom.Posipati šećerom u prahu.Dobar vam tek!!

Nema komentara:

Objavi komentar