Da ne pišem litanije evo recepta
Sastojci
- 600 g glatkog brašna T550
- 400 g oštrog brašna T400
- 4 kom jaja
- 150 ml kiselog vrhnja 22 % mm
- 100 ml ulja
- 4 žlice na vrh šećera
- 1 žlica soli
- 2 svježa kvasca
- 500 ml mlakog mlijeka
- 1 žlica ruma
- marmelada,čokolada
- malo šećera u prahu
- 2 l ulja(masti) za prženje
Priprema:
-
U 500 ml mlakog mlijeka izmrvi kvasac i dodaj žlicu šećera i žlicu brašna.
Odvoji žutanjke od bjelanjaka.
-
Izmješaj i prosij brašna u veću posudu za mješenje tijesta.U brašno dodaj sol,šećer ,kvasac ,žutanjke,rum,kiselo vrhnje ,ulje i zamijesi mekano tijesto.Mijesti treba oko 10-15 min.Pokriti tijesto sa suhom krpom i ostaviti 20 min da se diže.
-
Bjelanjke istuci u čvrst šlag i lagano ga umijesi u tijesto.Tijesto ostavi 10 min da se pokriveno podiže(na toplom mjestu).
-
Tijesto istresi na pobrašnjenu dasku(radnu površinu).Modlicom za krofne isjeci krugove.Isječene krofne ostavi da se podižu pokrivene s krpom oko 15 min.
-
U zagrijano ulje(npr.količina ulja za fritezu)stavljaj krofne,jednu po jednu na stranu koja je bila na radnoj površini i poklopi poklopcem oko 2 min.otklopi kkreni krofnu na drugu stranu i peci dok ne poprimi zlaćanu boju.
-
Na ovaj način se dobiva famozni bijeli prsten na krofni.
-
Pečene krofne vaditi na tacnu obloženu papirom za upijanje masnoće.
Nema komentara:
Objavi komentar