utorak, 24. studenoga 2015.

Breskvice

Breskvice su prhki kolačići slatki zalogajčići koji sam jela u bakinoj kuhinji još kao mala.Uvijek sam ih rado jela jer su šareni i veseli.
U današnje vrijeme ih pravim u vrijeme Božića i Uskrsa za svoju obitelj a ponekad ih pravim i darujem kao poklon.Lijepi i fini vrijedni su truda izrade.

Sastoji za tijesto:
  • 8 jaja

  • 500 g šećera 

  • 2 žlice mlijeka u prahu

  • 2 praška za pecivo

  • 1 kg brašna

  • 400 ml ulja

  • naribana korica jednog limuna

Sastojci za nadjev / punjenje:
  • 400 ml mlijeka

  • 500 g mljevenih oraha

  •  mrvice (izdubljeno tijesto)

  • žlica ruma za kolače

  • 2 žlice domaćeg pekmeza od šljiva

  • puna puncata žlica meda

    prema potrebi mljeveni pettite keksi

Za ukrašavanje i bojenje:
  • 2 manje zdjelice za vodu

  • 200 ml vode

  • boja u prahu crvena

  • boja u prahu žuta

  • ekstrakt breskve

  • ekstrakt jagode

  • šećer za valjanje

  • gumene rukavice

    Izrada tijesta:

    Dobro izmješati jaja,šećer,mlijeko u prahu,prašak za pecivo i 8 žlica brašna.Ostaviti 15 min da miruje.Dodati preostalo brašno i zamjesiti tijesto.

     Praviti kuglice težine 8 grama ili veličine trešnje jer se dosta podignu i rašire te ih staviti razmaknute na tepsiju obloženu papirom za pečenje.

    Radite li sami prvo oblikujte svo tijesto u kuglice i satvite na tepsiju potom jednu po jednu tepsiju stavljajte u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 10 - 12 minuta tako da ostanu svijetle.  

    Još vruće odmah izdubite breskvice iz sredine s oštrom žlićicom za kavu. 

    Bojanje

    Punjenje 
     

    Zakuhati mlijeko.Ostatke tijesta(mrvice),orahe,šećer i rum dobro izmješati.
    Preliti ih uzavrelim mlijekom.
    Ako je smjesa presuha dodati žlicu do dvije domaće marmelade,žlicu meda.Ako je smjesa vodenija dodati mljevene petit kekse.Začine po ukusu.Smjesa treba biti ljepljiva.

    Svaku polutku tijesta puniti nadjevom.
    Spajati dvije polutke.Višak nadjeva koji izađe iz breskvice maknuti(nožem ili prstom).
    Na sušenju



    Bojanje i ukrašavanje:


    U zdjelicu uliti oko 100 ml vode dodati na vrh noža žute boje i par kapi ekstrakta arome breskve. U drugu zdjelucu uliti isto 100 ml vode te dodati malo crvene boje i par kapi ekstrakta  jagode.U treću zdjelicu nasipaj šećer za ukrašavanje.
    Navucite jednokratne gumene rukavice breskvicu umočite u žutu pa u crvenu boju i odmah u šećer da se zalijepi zatim odložite bresvicu na žicu za sušenje.Tako ponavljajte sa svim bresvicama.U ovom dijelu posla bilo bi poželjno imati još pomoćnika,nekoga od svojih ukućana.
    Breskvice odložite zajedno sa žicom na hladno mjesto , ne u frižider.Sutradan ih možete spremiti u plastičnu ili metalnu kutiju odnosno možete navaliti na isprobavanje.

    Breskvice u kutiji



Nema komentara:

Objavi komentar