U današnje vrijeme ih pravim u vrijeme Božića i Uskrsa za svoju obitelj a ponekad ih pravim i darujem kao poklon.Lijepi i fini vrijedni su truda izrade.
Sastoji za tijesto:
8 jaja
500 g šećera
2 žlice mlijeka u prahu
2 praška za pecivo
1 kg brašna
400 ml ulja
naribana korica jednog limuna
400 ml mlijeka
500 g mljevenih oraha
mrvice (izdubljeno tijesto)
žlica ruma za kolače
2 žlice domaćeg pekmeza od šljiva
puna puncata žlica meda
prema potrebi mljeveni pettite keksi
2 manje zdjelice za vodu
200 ml vode
boja u prahu crvena
boja u prahu žuta
ekstrakt breskve
ekstrakt jagode
šećer za valjanje
gumene rukavice
Izrada tijesta:
Dobro izmješati jaja,šećer,mlijeko u prahu,prašak za pecivo i 8 žlica brašna.Ostaviti 15 min da miruje.Dodati preostalo brašno i zamjesiti tijesto.
Praviti kuglice težine 8 grama ili veličine trešnje jer se dosta podignu i rašire te ih staviti razmaknute na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Radite li sami prvo oblikujte svo tijesto u kuglice i satvite na tepsiju potom jednu po jednu tepsiju stavljajte u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 10 - 12 minuta tako da ostanu svijetle.
Još vruće odmah izdubite breskvice iz sredine s oštrom žlićicom za kavu.
Bojanje Punjenje
Zakuhati mlijeko.Ostatke tijesta(mrvice),orahe,šećer i rum dobro izmješati.
Preliti ih uzavrelim mlijekom.
Ako je smjesa presuha dodati žlicu do dvije domaće marmelade,žlicu meda.Ako je smjesa vodenija dodati mljevene petit kekse.Začine po ukusu.Smjesa treba biti ljepljiva.
Svaku polutku tijesta puniti nadjevom.
Spajati dvije polutke.Višak nadjeva koji izađe iz breskvice maknuti(nožem ili prstom).
Na sušenju
Bojanje i ukrašavanje:
U zdjelicu uliti oko 100 ml vode dodati na vrh noža žute boje i par kapi ekstrakta arome breskve. U drugu zdjelucu uliti isto 100 ml vode te dodati malo crvene boje i par kapi ekstrakta jagode.U treću zdjelicu nasipaj šećer za ukrašavanje.
Navucite jednokratne gumene rukavice breskvicu umočite u žutu pa u crvenu boju i odmah u šećer da se zalijepi zatim odložite bresvicu na žicu za sušenje.Tako ponavljajte sa svim bresvicama.U ovom dijelu posla bilo bi poželjno imati još pomoćnika,nekoga od svojih ukućana.
Breskvice odložite zajedno sa žicom na hladno mjesto , ne u frižider.Sutradan ih možete spremiti u plastičnu ili metalnu kutiju odnosno možete navaliti na isprobavanje.
Breskvice u kutiji
Nema komentara:
Objavi komentar