Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolačići, suhi, prhki i aromatični, a pripremaju se pomoću posebnih drvenih kalupa.
Ovi keksići imaju dugu povijest, poznato je da su se pripremali još u doba renesanse a danas se najčešće rade u božićno vrijeme.
Sastojci za paprenjake su skromni ali spoj brašna s medom i orasima te dodatkom mirisnih, aromatičnih začina, čine ove kolače posebnim i neodoljivim. Ovi keksići, poput medenjaka i drugih sličnih suhih kolačića, dobro podnose stajanje pa ih možete pripremiti ranije i čuvati par tjedana u zatvorenoj kutiji i vaditi po potrebi.
Obožavam ove keksiće jer kuću ispune mirisom odabranih slatkastih začina a moj su odabir mješavina Dr.Oetker za paprenjake.Od istog tijesta za paprenjake pravim i kućicu za Božić koju ukrašavam kraljevskom glazurom Royal icing .
Paprenjaci
Sastojci:
2 jaja
125 g svijetlog muskovado šećera
125 g tamnog gustog meda
125 g margarina
225 g fino mljevenih oraha
500 g glatkog brašna
1 vrećica Dr.Oetker začina za paprenjake
ili (cimet,muškatni oraščić,klinčić,bijeli biber,piment) oko 30 g
Priprema:
Pjenasto umutite omekšali margarin.Dodavajte jedno po jedno jaje zatim ostale sastojke s time da brašno dodate na kraju.
Mijesite toliko dugo dok se sve ne poveže ako se lijepi dodati još malo brašna.Zamotajte tijesto prozirnom prijanjajućom folijom i stavite na 1 sat u frižider.
Razvaljajte tijesto između dvije prozirne folije na 5 mm debljine.Izrežite tijesto s željenim kalupima ili nožem na odgovarajuće dimenzije ako pravite kućicu.Stavite papir za pečenje na lim ,položite paprenjake na lim i pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 min.Ohlađene stavite u limenu kutiju.Tako mogu stajati do dva tjedna.
kalupi za paprenjake |
Gingerbread house/kućica od paprenjaka |
Nema komentara:
Objavi komentar