utorak, 8. prosinca 2015.

Paprenjaci

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolačići, suhi, prhki i aromatični, a pripremaju se pomoću posebnih drvenih kalupa.

Ovi keksići imaju dugu povijest, poznato je da su se pripremali još u doba renesanse a danas se najčešće rade u božićno vrijeme.

Sastojci za paprenjake su skromni ali spoj brašna s medom i orasima te dodatkom mirisnih, aromatičnih začina, čine ove kolače posebnim i neodoljivim. Ovi keksići, poput medenjaka i drugih sličnih suhih kolačića, dobro podnose stajanje pa ih možete pripremiti ranije i čuvati par tjedana u zatvorenoj kutiji i vaditi po potrebi.

Obožavam ove keksiće jer kuću ispune mirisom odabranih slatkastih začina a moj su odabir mješavina Dr.Oetker za paprenjake.Od istog tijesta za paprenjake pravim i kućicu za Božić koju ukrašavam kraljevskom glazurom Royal icing .

Paprenjaci

Sastojci:

  • 2 jaja

  • 125 g svijetlog muskovado šećera 

  • 125 g tamnog gustog meda

  • 125 g margarina

  • 225 g fino mljevenih oraha

  • 500 g glatkog brašna

  • 1 vrećica Dr.Oetker začina za paprenjake

  • ili (cimet,muškatni oraščić,klinčić,bijeli biber,piment) oko 30 g

Priprema:

Pjenasto umutite omekšali margarin.Dodavajte jedno po jedno jaje zatim ostale sastojke s time da brašno dodate na kraju.

Mijesite toliko dugo dok se sve ne poveže ako se lijepi dodati još malo brašna.Zamotajte tijesto prozirnom prijanjajućom folijom i stavite na 1 sat u frižider.

Razvaljajte tijesto između dvije prozirne folije na 5 mm debljine.Izrežite tijesto s željenim kalupima ili nožem na odgovarajuće dimenzije ako pravite kućicu.Stavite papir za pečenje na lim ,položite paprenjake na lim i pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 min.Ohlađene stavite u limenu kutiju.Tako mogu stajati do dva tjedna.

kalupi za paprenjake
Gingerbread house/kućica od paprenjaka


Nema komentara:

Objavi komentar